Engelli hastalarda genel sağlık sorunları yaşamı etkilediğinden, ağız ve diş sağlığı ikinci planda kalıyor, bu da kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Bu nedenle engelli kişiler ağız ve diş sağlığı bakımından yüksek risk grubunda yer alıyor” Özellikle zihinsel engelli hastalarda en küçük bir diş tedavi hizmeti bile genel anestezi altında ameliyathane ortamında bir ekip ile gerçekleştirilmek zorunda olduğu için tedavi oldukça zor ve pahalı olabiliyor.
Hâlbuki koruyucu diş hekimliği uygulamaları dediğimiz koruyucu ve önleyici tedavilerle ve etkin diş fırçalama yapılarak, bu aşamaya gelmeden önlem alınabiliyor. Engelli bireylerde etkin diş fırçalama ağız ve diş sağlığı açısından büyük önem taşıyor.
Engelli hastaların çoğunda kas koordinasyonu zayıflığı el yeteneğinin kısıtlanmasına sebep olduğundan doğru bir şekilde ve doğru bir sürede dişlerin fırçalanması sağlanamamaktadır. Bu nedenle engelli bireylerin ağız ve diş sağlığı bakımları aile üyeleri ve bakıcılar tarafından yapılmaktadır. Elektrikli diş fırçaları; hijyen, kullanım kolaylığı ve fırçalama süresi bakımından hastaya ve bakıcısına avantaj sağladığından, Engelli hastanın ağız hijyenini kolaylıkla yapılması amacıyla 2015 yılından itibaren yürütülmekte olan Gülümsemenin Engeli Olmaz, Sen Gül ki Dünya Gülsünprojesi kapsamında, İpekyolu kalkınma ajansının desteğiyle alınan elektrikli diş fırçaları, ilimizde bulunan zihinsel engelli bireylerin eğitim aldığı okullara dağıtımı yapılmıştır.